Gemeentelijke twitterspreekuren, je zou ze moeten verbieden.

Het spreekuur of de inloopmiddag kennen we bij veel gemeenten. De wethouders en of de burgemeester zijn vaak wekelijks op een vast tijdstip beschikbaar. In een aantal gemeenten is daar nu ook het twitterspreekuur bijgekomen. Voorbeelden daarvan zijn onder andere Woerden, Pijnacker-Nootdorp en Hendrik Ido Ambacht.

Toch wel een vreemd gegeven vind ik. Een medium waarbij je 24 uur per dag bereikbaar bent voor een burger inperken tot een uurtje per week. Wat gebeurt er als ik de betreffende hashtag gebruik buiten het uurtje, reageert de wethouder dan niet? Of als ik een berichtje tweet  @WETHOUDERX  wordt die dan buiten het spreekuur om niet gelezen?

Het voordeel van twitter is juist dat je het kunt gebruiken op het moment dat het jou uitkomt.  Ik snap ook wel dat, als ik midden in de nacht een geniaal idee tweet naar een wethouder, ik niet direct een reactie krijg. Maar wachten op de volgende maandag om dan op het eenzijdig vastgestelde tijdstip die geniale gedachte weer tevoorschijn te halen………………….nee!

Een twitterspreekuur is het koppelen van een tijd- en plaats onafhankelijk medium aan een krampachtige poging om de burger te dwingen zich naar de agenda van de bestuurder te voegen en zou verboden moeten worden.

Het als bestuurder openen van een twitteraccount betekent het dat je 24 uur per dag getweet kunt worden door je burgers. Als je als bestuurder dan niet een paar keer per dag even op je twitteraccount kunt kijken en reageren op de verschillende tweets  gebruik het medium dan gewoon niet!

Reacties

Geplaatst op
feb 22, 2012
Geplaatst door
Jan Kouijzer

ik ken een burgemeester (van Losser) die echt de godganse dag twittert. Daar ga je je ook bij afvragen of ie niks anders te doen heeft hoor. Ik zit tussen belangstelling en gruwel. En het nieuwtje is er snel af, want eigenlijk is daar ook niet veel spannends te beleven…. @michaelsijbom. Misschien vind jij het leuk :)

Geplaatst op
feb 25, 2012
Geplaatst door
Michael Sijbom

Van de godganse dag twitteren valt ook wel mee. Tussen de vele afspraken door is er tijd genoeg om te twitteren. Een tweet kost minder dan een minuut. En ik merk dat veel mensen het waarderen. Daarnaast leer ik veel door alles over Losser op twitter te volgen. En gelukkig als iemand mij op twitter beu is kan hij mij zo ontvolgen.

Geplaatst op
feb 27, 2012
Geplaatst door
Jan Kouijzer

Leuk dat je reageert. En mijn opmerking is vooral ook prikkelend bedoelt. Goed om te zien dat het ook echt werkt. Ben het wel eens met het “snel inleren” op de gemeenschap. Je krijgt snel en makkelijk input en kunt snel any time any place reageren. Maar ben ook nieuwsgierig of en hoe snel een moment van verzadiging optreedt. De eerste afhakers zie je al wel, maar dat zal vast voor iedereen verschillend zijn. We houden contact. Een trouwe volger….. :)

Geplaatst op
feb 25, 2012
Geplaatst door
Michael Sijbom

Op dat punt van twitterspreekuur ben ik ter dele eens. Past eigenlijk biet bij medium echter ik merk dat blijkbaar mensen dit spreekuur als een lage drempel vinden om een wethouder of burgemeester vragen te stellen. En daarom werkt het. Zou wel gek zijn als men buiten die uren niet antwoord geeft. Volgens mij is niet het geval.

Geplaatst op
feb 27, 2012
Geplaatst door
Marc Verschuren

Toch wel opvallend dat een instrument dat ter regulering van de beperkt beschikbare tijd (het spreekuur) bedacht is nu door burgers gezien wordt als teken dat er voor hen tijd vrij gemaakt wordt terwijl twitter juist iets is waar zij zelf kunnen bepalen wanneer het contact gezocht wordt.

Geplaatst op
mrt 21, 2012
Geplaatst door
Bob Duindam

Inderdaad in Woerden hebben we een spreekuur, eigen halfuur. Ik zie dat als een concentratiepunt in de week. Natuurlijk mag iedereen de hele week door vragen stellen (of reageren) en twitter ik de hele week (en antwoord ik). Het halfuurtje is bedoeld als een brandpunt van aandacht rondom #TSWD (van Twitter Spreekuur Woerden Duindam) en #TSWY (van Ypma). En zo werkt het ook. Inwoners, pers zijn extra alert en weten dat wij dan exclusief op Twitter zitten.

Laat een reactie achter


Login