Politieke campagnefilms 4, framing.

Framing is een overtuigingstechniek in de communicatie. De techniek bestaat eruit woorden en beelden zo te kiezen, dat daarbij impliciet een aantal aspecten van het beschrevene worden uitgelicht. Deze uitgelichte aspecten helpen om een bepaalde lezing van het beschrevene of een mening daarover te propageren. In de politiek wordt het sinds een aantal jaren ook in Nederland zeer bewust neergezet. Een voorbeeld van Wilders is het neerzetten van Job Cohen als een theedrinker. Thee drinken wordt met gezellig babbelen geassocieerd en niet met krachtdadig beleid maken. Een ander voorbeeld is de hypotheekrente aftrek. Hier hebben mensen een gematigd positief beeld bij. De SP is de afgelopen jaren heel hard bezig geweest om de aftrek een villasubsidie te noemen. De associatie die veel mensen bij dit begrip hebben is een stuk negatiever. Een villasubsidie zullen veel meer mensen af willen schaffen dan een aftrekpost. Een van de voorbeelden in Nederland die ik erg geslaagd vind is “Roos” , een film gemaakt voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2006. Hierin stelt de VVD vragen aan de roos, het symbool van de PVDA. Helaas komt Roos er niet helemaal uit en blijft ze wat vaag. Met andere woorden de PVDA kan en durft niet te kiezen, de VVD wel. In anderhalve minuut wordt de PVDA weggezet als een krachteloze partij. Vanuit VVD perspectief gezien een heel goede spot. De FNV gebruikt framing als tactiek ook. In een korte spot wordt aandacht gevraagd voor de positie van werknemers met een handicap. In beeld worden korte stukjes gezet van een lachende Rutte (en andere ministers) in de tweede kamer. De boodschap is duidelijk, deze man laat zich niks gelegen liggen aan de ellende die hij met zijn beleid veroorzaakt, hij lacht het allemaal weg. Hard? Zeker. Over de grens? Dat moet iedereen zelf bepalen.
Tags:  , ,

Laat een reactie achter


Login