Politieke campagnefilms 6, uit de oude doos.

Als je het hebt over oude politieke posters dan wordt het PSP affiche “ontwapenend”met de naakte vrouw en de koe in de wei al heel snel genoemd. Stel je dezelfde vraag over politieke campagnefilms (als je gesprekspartner al wat ouder is) dan wordt de film van Hans van Mierlo waarin hij lopend in beeld gebracht wordt genoemd. Voor die tijd was een politieke film toch vooral het beeld van een man van middelbare of oudere leeftijd gezeten achter een bureau en voor een rijk gevulde boekenkast die ons, de kijker, precies uitlegde hoe het zit en waarom we dus niet anders konden doen dan op zijn partij te stemmen. En dan had je ineens D’66 met een jonge lijsttrekker die over de straat liep en die niet in zekerheden sprak maar die zichzelf en zijn eigen partij dingen afvroeg. Doen we het wel goed, hoe gaan we de goede weg op met de democratie. Ik kan me voorstellen dat het voor de kijkers (en kiezers) een verademing was. Ja, dan denk je van die mensen achter een bureau af te zijn en dan krijgen we de Centrumpartij, later de Centrumdemocraten. Door de enorme knulligheid en de ultieme jaren 50 uitstraling (dat schitterende bloemstuk) is het een heel aparte spot. Eerst Wil Schuurman en daarna Hans Janmaat die serieus en zo gedragen mogelijk het Nederlandsche volk toespreken. Wat me bij het opnieuw bekijken van deze spot opviel is de zeer voorzichtige manier van formuleren van Janmaat. Vergeleken met wat types als Wilders nu zeggen en vooral de toon waarop het gezegd wordt was Janmaat een stuk beschaafder, hiermee een heel mooi tijdsbeeld aangevend.

Laat een reactie achter


Login