Politieke campagnefilms 21, Negatieve campagnes in voorbije tijden.

Een bestaand beeld van campagnes is dat ze steeds negatiever worden. Echter vroeger was men zeker niet liever voor elkaar. Sterker nog als je onderstaand, op historische bronnen gebaseerd filmpje bekijkt dan was het toen erger. Nu zou je voor de uitlatingen die toen gedaan werden voor de rechter gedaagd worden, tenzij je natuurlijk het bewijsmateriaal op tv of internet kon vertonen. Geloof dus niet dat het nu allemaal erger is dan vroeger, ik durf zelfs te stellen dat we een (heel klein) beetje beschaafder zijn geworden.

Iemand op een nette manier volledig onderuithalen is ook goed mogelijk. Dat gebeurt in het onderstaande spotje. Het is simpel, stel de vraag wat mister X, in dit geval Nixon, voor jou gedaan heeft. En blijf vervolgens een minuut lang het antwoord schuldig, kom met voorbeelden die niet van hem zijn maar van de concurrent en eindig met de opmerking dat er toch iets moet zijn dat hij gedaan heeft. Sterk in de eenvoud en de kracht van de boodschap, een spot die ik me in de aanloop naar 12 september eigenlijk ook wel kan voorstellen. Wat heeft Mark Rutte eigenlijk gedaan?

Laat een reactie achter


Login