Politieke campagnes 27, liegen en draaien.

Het CDA won de verkiezingen door Wouter Bos als onbetrouwbaar (u draait) weg te zetten. Vervolgens kwam het kabinet in een houdgreep te liggen doordat de PVDA besloot om geen voortschrijdend inzicht (dat later als draaien uitgelegd zou worden) toe te passen. Dan win je weliswaar de verkiezing maar in het Nederland van de coalities heeft Balkenende toen eigenlijk zijn eigen graf gegraven. In Amerika is dat toch wat gemakkelijker daar kan je iemand als draaier neerzetten zonder dat je er later mee moet samenwerken. En hoe kan je draaien nou beter verbeelden dan door te laten zien hoe iemand met alle winden mee waait. Rutte, en later ook Samsom, logen de afgelopen week. Een heleboel andere politici ongetwijfeld ook. Vervolgens krijg je een semantische discussie of iemand bewust gelogen heeft of onbewust een fout maakt. Het verschil interesseert me weinig. Als je iets niet zeker weet dan verwacht ik van een persoon in een verantwoordelijke positie dat hij of zij de mond houdt totdat ie het wel zeker weet. In verkiezingen is dat echter niet aan de orde, helaas. Dan is het soms wel goed dat de tegenstander even een filmpje maakt o m te laten zien waar (in dit geval Mitt) de tegenstander liegt. Zo’n soort filmpjes verwacht ik eigenlijk nog wel over de Nederlandse camapgne, de voorbeelden lagen de afgelopen week voor het opscheppen.

Laat een reactie achter


Login