Groninger gemeenten twitteren steeds meer.

Afgelopen maand heb ik onderzoek gedaan naar het getwitter door Groningse gemeenten. In dit onderzoek heb ik ook de stand van zaken vergeleken met vorig jaar. Het gebruik van twitter, het aantal volgers en het aantal accounts dat door de gemeenten gevolgd wordt is het afgelopen jaar toegenomen. Daarnaast is de gemeente Loppersum, als 20e gemeente begonnen met twitteren.

Op basis van een zevental criteria heb ik, net als in 2012, een ranglijst opgesteld. Net als vorig jaar is Grootegast de best twitterende gemeente van Groningen. Leek volgt als tweede terwijl Zuidhorn derde en Marum vierde is. Een complete overwinning voor het Westerkwartier dus. De ranglijst wordt afgesloten door de gemeente Menterwolde.

Opvallend in het onderzoek is dat 45% van de gemeenten geen antwoord geeft op een relatief eenvoudige vraag. Dit terwijl al die gemeenten in hun beleid hebben staan dat ze zo goed mogelijk met de burgers willen communiceren en de mensen bij de politiek willen betrekken. Niet antwoorden op vragen helpt daar niet bij. Overigens reageren 6 van deze 9 gemeenten wel op de vraag of ze in het kader van een onderzoek op een tweet willen reageren, ze bekijken de tweets dus wel.

De storm die 28 oktober voor heel veel ongemak zorgde leek mij een dankbaar onderwerp voor twitter. Snel je burgers waarschuwen, aangeven hoe de hulpdiensten nog bereikbaar waren, gaslekken en omgevallen bomen, twitter lijkt er gemaakt voor. In de praktijk blijkt echter dat 6 van de gemeenten het kanaal helemaal niet gebruikt heeft tijdens de storm.

Het hele rapport, inclusief een analyse hoe de volgersbestanden van de accounts eruit zien en waar ze over twitteren is hier te lezen.

Reacties

Geplaatst op
nov 25, 2013
Geplaatst door
Dick Kampinga

Leuk dat de Westerkwartiergemeenten op de eerste 4 plaatsen staan. We werken op het gebied van websites en sociale media al samen en leren van elkaar. Dat werpt nu zijn vruchten af.

Laat een reactie achter


Login